Blog

Woontrend 2023

Woontrend 2023: Jouw woonkamer inrichten met een interieurstylist aan huis

Een woonkamer inrichten aan de hand van dé woontrend in 2023; dat is toch de wens die de meeste mensen hebben. In de eerste plaats is het belangrijk dat jouw woning qua inrichting perfect aansluit op je eigen wensen. Desondanks is er vaak veel meer mogelijk dan waar men van op de hoogte is. Met een interieurstylist aan huis merk je pas echt hoe een prachtige, sfeervolle woonkamer eruit komt te zien.

Waarop letten bij je woonkamer inrichten?

Op het moment dat je je woonkamer gaat inrichten, zijn er een groot aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voor een interieurstylist aan huis is dit iets wat automatisch gebeurt. Echter geef ik bij deze graag een inkijkje in hoe dat er dan precies uit komt te zien. Zo denken we bijvoorbeeld aan:

 • Woonstijlen: Met het punt ‘woonstijlen’ hebben we direct een van de belangrijkste zaken te pakken. Een woonstijl vormt namelijk als het ware de basis van het uiterlijk van je inrichting. Wanneer je een bepaalde woonstijl kiest, is het vervolgens binnen deze stijl mogelijk om allerlei zaken op unieke manieren met elkaar te combineren. Zo is er nog altijd sprake van veel variatie. Echter heb je dan een beetje een richting waarin je gaat denken. Met één specifieke woonstijl is het heel makkelijk om verschillende onderdelen van de inrichting op elkaar aan te laten sluiten. Voorbeelden van bekende woonstijlen zijn de bohemian, industriële, landelijke, moderne en Scandinavische woonstijl.

 • Kleuren: Daarbij zijn kleuren natuurlijk altijd een cruciaal onderdeel. De kleuren bepalen voor een groot gedeelte de sfeer van bijvoorbeeld een woonkamer. Voor veel mensen geldt dat er bepaalde favoriete kleuren zijn. Zo neig je van nature automatisch een bepaalde kant op. Daarbij zijn er ook heel veel wat neutralere, warme kleuren die het voor een inrichting vaak goed doen. Denk bijvoorbeeld aan beige, crème en verschillende tinten bruin en grijs. Als interieurstylist aan huis zie ik iedere woonkamer weer als een prachtige uitdaging. Ook omdat de wensen van mensen onderling soms fors verschillen.

 • Accessoires: Dan hebben we ook nog de accessoires. Woonaccessoires zijn in veel gevallen de puntje op de i. Ze zorgen ervoor dat een specifieke inrichting echt ‘af’ is. Echter is het daarmee niet de bedoeling om ze een te kleine rol toe te bedelen. Accessoires zijn wel degelijk cruciaal. Zonder deze voorwerpen doet een woonkamer al snel leeg, kil en te strak aan. Voorbeelden van moderne, trendy woonaccessoires zijn posters, manden, kleden, planten, kussens, vazen, kaarsen, dienbladen, boeken, klokken, fotolijsten en nog veel meer. De mogelijkheden zijn nagenoeg oneindig!

 • Gebruik van licht: Wat je absoluut niet over het hoofd moet zien, is de belangrijke rol van licht. Aan de ene kant is het belangrijk om veel natuurlijke lichtinval te hebben. En om hier aan de hand van de inrichting ook maximaal van te profiteren. Bijvoorbeeld door de zithoek in het lichtste gedeelte van de woonkamer te plaatsen. Aan de andere kant is kunstlicht als geen ander in staat om voor een warme, gezellige sfeer te zorgen. Bovendien zijn puur de visuele eigenschappen van de lamp zelf vaak nog van toegevoegde waarde ook. Alle reden dus voor een interieurstylist aan huis om hier voldoende bij stil te staan.

 • Praktische elementen: Tot slot moeten we ook zeker de praktische elementen van een woonkamer inrichten niet over het hoofd zien. Dé woontrend in 2023 gaat ook zeker hier rekening mee (moeten) houden. Want uiteindelijk moet de gehele inrichting wel praktisch zijn om in te leven. Bijvoorbeeld met voldoende, comfortabele zitplekken. En een grote, stevige eettafel. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Als interieurstylist aan huis focus ik me alleen volledig op de visuele aspecten, maar minstens net zoveel op het praktische gedeelte. Tezamen leidt dit tot een optimaal eindresultaat.

Zelf een woonkamer inrichten is vaak toch net wat lastiger dan je denkt. Ook wanneer je wel gewoon rekening houdt met al deze individuele aspecten. Het zit hem vaak namelijk in het creëren van een geheel. Alles moet op een bepaalde manier op elkaar aansluiten. Wanneer dat namelijk het geval is, til je het geheel naar een hogere hoogte.

Persoonlijk merk ik dat dit heel goed mogelijk is. Ook dankzij een inmiddels ruime ervaring in het vak. Zo is het al snel duidelijk hoe je individuele wensen om te zetten zijn in een praktische realiteit.

Nu is het slechts nog een kwestie van het vormen van een idee. Mogelijk helpt het om hiervoor even de woontrends van dit najaar erbij te pakken. Een van deze woontrends lijkt namelijk zeker uit te groeien tot dé woontrend van 2023.

woontrend interieurstylist
Duurzame woontrend

De woontrends van dit najaar

Nu we in het najaar van 2022 zitten, is het tijd om de huidige woontrends eens stevig onder de loep te nemen. Ze doen namelijk meteen dienst als inspiratie voor het inrichten van je eigen woonkamer. Goede kans dat je aan de hand van de volgende punten zelf een idee krijgt van waar je precies naar op zoek bent. Laten we daarom stap voor stap even dé woontrends van dit najaar bekijken:

#1: Duurzaam design

Het is duidelijk dat er in het najaar van 2022 een hernieuwde interesse is voor duurzame materialen en merken. Dit heeft alles te maken met de grotere invloed die het thema ‘klimaatverandering’ op het dagelijkse leven heeft.

Zo vinden mensen het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor de duurzame alternatieven van bekende vormen van interieur en accessoires. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Meubelstukken van hergebruikt hout
 • Accessoires van gerecycled plastic, glas of papier
 • Duurzaam geproduceerd textiel en stoffen
 • Producten met een langere levensduur, zoals kurk en bamboe

Deze trend is als het ware te omschrijven als de verschuiving van massaproductie naar unieke, duurzame kwaliteitsproducten. Het levert simpelweg een beter gevoel op wanneer je deze voorbeelden van interieur en bijbehorende accessoires in huis hebt staan.

Enerzijds ben je bewust bezig. En anderzijds ziet het er vaak nog prachtig uit ook. Als interieurstylist aan huis acht ik de kans relatief groot dat dit ook de woontrend van 2023 gaat worden.

#2: De natuur naar binnen halen

Tegelijkertijd is de interesse voor de natuur groter dan ooit. Deze trend gaat redelijk hand in hand met de eerste trend.

We leven in een tijdperk waarin de waardering voor de natuur om ons heen gestaag toeneemt. Hierdoor neemt tegelijkertijd ook de behoefte toe om de natuur naar binnen te halen. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop dit mogelijk is. Bijvoorbeeld als volgt:

 • Natuurlijke kleuren: Zoals we eerder al bespraken, is het gebruik van specifieke kleuren een ideale manier om een bepaalde sfeer te creëren. Dit geldt ook voor deze trend. Zo zien we dat groene, natuurlijke tinten steeds populairder zijn. Denk aan grijsgroen, bladgroen en aardebruin met groen. Deze kleuren komen vrij harmonieus en vernieuwend over. Zeker de combinatie van grijs en groen doet erg modern aan. Het wekt een gevoel van ontspanning op.

 • Buitenmaterialen: Daarbij zijn er ook talloze manieren om buitenmaterialen naar binnen te halen. Daarmee is dit een uiterst effectieve wijze van een natuurlijke omgeving creëren. Dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor woonaccessoires van hout, jute, natuursteen, terracotta of bamboe. Ook een extra nadruk op planten is in staat om voor het gewenste effect te zorgen.

Spreekt een natuurlijke uitstraling jou ook aan?

#3: Zachte zandkleuren

Een andere trend die in het najaar van 2022 erg opvalt, is het gebruik van zachte zandkleuren. Ook voor dit punt geldt opnieuw dat het enigszins aansluit op de vorige trend.

De zandkleur heeft van zichzelf een vrij natuurlijke uitstraling. Maar dit is niet de enige veroorzaker van de populariteit van deze kleuren.

Zachte zandkleuren zijn namelijk vrij neutraal en daardoor goed te combineren met veel andere kleuren. Het is dan ook geen toeval dat veel interieurstijlen van een variatie van de zandkleur gebruikmaken. Het zachte uiterlijk levert een enorme hoeveelheid opties op.

Wist je bovendien dat zandkleurig beige ook enorm rustgevend werkt? Ook hiervoor geldt dat het zeer relaxt aandoet. Wanneer je een voorstander bent van het creëren van een rustgevende omgeving, dan is deze trend zeker het overwegen waard.

#4: Hotel chique

Verder is het duidelijk dat de stijl ‘hotel chique’ bezig is aan een flinke opmars.

We weten allemaal dat een goed hotel vaak is voorzien van een prachtig, hoogwaardig interieur. Het is enerzijds te omschrijven als ‘zakelijk’, maar dan wel op de goede manier. De nadruk ligt op de meer warme elementen van een (woon)kamer. Zo zie je dat ook binnen deze stijl veel gebruik wordt gemaakt van beige en andere kleuren lichtbruin. Bovendien is er voldoende ruimte voor accessoires.

Heb je een luxe hotelkamer altijd mooi gevonden? Dan is het misschien een idee om deze stijl in het najaar van 2022 zelf in huis te halen.

Hotel chique woontrend 2023
Hotel chique
#5: Uitstraling eigen persoonlijkheid

Iets wat de laatste tijd duidelijk merkbaar is, is dat mensen meer behoefte hebben om de eigen persoonlijkheid in het interieur tot uiting te laten komen.

Uiteindelijk is zeker de woonkamer een ruimte waar je veel tijd in spendeert. Het moet dan een ruimte zijn die qua stijl aansluit op je persoonlijke voorkeuren. Of een combinatie van de voorkeuren van alle gezinsleden.

Een rustig persoon heeft dan vaak behoefte aan rustige kleuren. Een milieubewust, ecologisch persoon heeft misschien behoefte aan veel natuurlijke kleuren. En iemand met veel energie wil er misschien juist een heel schouwspel van kleuren en accessoires van maken.

Dit is niet altijd het geval, maar lijkt wel meer en meer the way to go te zijn in het najaar van 2022 én 2023.

#6: Raambekleding

Tot slot is de rol van raambekleding in het najaar van 2022 plotseling een stuk groter geworden. Er is echt sprake van een comeback.

Dit geldt bovendien voor een groot aantal verschillende vormen van raambekleding. Van houten jaloezieën tot aan sfeervolle gordijnen van rijke materialen.

Het fijne van raambekleding is vaak dat het een leefomgeving net wat knusser maakt. Het is zeker wanneer het donker is in staat om iets meer het goede gevoel van binnen te waarborgen. En bovendien zit je in bepaalde situaties ook een stuk minder te kijk voor langslopende of langsrijdende mensen.

Nu met een interieurstylist aan huis jouw perfecte leefomgeving creëren

Wil je op dit moment dus je woonkamer inrichten? En spreken één of meer van de woontrends van dit najaar je aan? Dan ga ik als interieurstylist aan huis graag voor je aan de slag om deze wens te verwezenlijken. Ik voorzie je graag van mijn persoonlijke, professionele advies om er een woonkamer van te maken waarin je je pas echt prettig voelt!

Yvonne van 't Schip

Een interieur waarbij je persoonlijkheid en stijl in terug te zien is, daar help ik je graag mee. Of je nou alleen je woonkamer of je hele huis wil inrichten, ik help je als stylist bij een compleet interieuradvies of styling van je interieur. Wil je ook met jouw interieur en woonideeën aan de slag?